torsdag 27 september 2012

Torsdagstips - kavlingsmått


När man gör sugar cookies är det viktigt att tjockleken blir jämn så att de gräddas jämnt i ugnen. Här är mitt sätt:

Mina sugar cookies gör jag en knapp centimeter tjocka, precis lika tjocka som ett CD-fodral! Till detta sätt behöver du 4 gamla CD-fodral. Din sambo/man har säkert några gamla smörrocksskivor eller europopskivor från mitten av 90-talet. De blir utmärkta till detta ändamål!

Jag lägger ut min deg på ett bakplåtspapper, vid sidan om degklumpen lägger jag två CD-fodral. Jag lägger CD-fodralen så pass nära varandra att min kavel når tvärs över.

 
 
Sedan lägger jag ett till bakplåtspapper över degen och CD-fodralen. Sen är det bara att sätta igång att kavla.
 
 
 
På detta viset så rullar kaveln på CD-fodralen när degen blir så pass tunn och det gör att degen kavlas ut jämnt!
 

Jag vet att det finns att köpa silikonkavel med måttringar. Men detta är alltså mitt sätt, tills vidare, eller tills sambon tröttnar på degiga CD-fodral!

torsdag 20 september 2012

Torsdagstips - smörpapper

Här kommer ett riktigt husmorstips:
 
Eftersom jag bakar ganska ofta går det åt mycket smör hemma. Margarin använder jag mest att steka mat i men ibland även i bakning, t.ex. i chokladbollar. "Omslagspappren" till smör- och margarinpaketen viker jag ihop och sparar i en plastpåse i kylen. Perfekt att använda när jag ska smörja en bakform!
 

onsdag 19 september 2012

Blommiga kakor i pastell


Idag fyller min äldsta dotter 4 år. På söndag är det kalas för kompisarna. Det har kommit beställning (order) på att färgerna ska gå i rosa och lila. Först ut inför kalaset är dessa vita och lila sugar cookies.

Jag är ny på det här med dekorerade kakor och jag märker att jag har en lång väg att gå innan jag är på samma nivå som Gloria, Bridget, Amber eller Marian.

För det första gäller det att hitta ett bra recept på kakor. Ska du göra detaljerade figurer är det viktigt att kakorna håller formen när de bakas och inte flyter ut. Jag letar fortfarande efter det ultimata receptet. Receptet som gett bäst resultat hittills är från Sweetapolita och du hittar det HÄR. Receptet kräver att degen kyls flera gånger, men detta är nödvändigt för att kakorna inte ska flyta ut.

Dessa kakor är bakade med DETTA recept. I receptet kyls degen både före och efter man stansat ut med mått. Men för mig flöt kakorna ändå ut när de bakades. I detta fall skulle jag göra runda kakor så det gjorde inte så mycket.

Det gäller nu att ha kakorna tillräckligt länge i ugnen så att de får lite färg i kanterna. Tar du ut dem för snabbt så blir de för mjuka och smuliga.

Så kommer vi då till glasyren. Jag använder ett recept med Marängpulver. Det är snäppet enklare och snabbare än att använda äggvitor. Detta recept kommer från Glorious Treats.

Royal Icing Recipe

4 Tablespoons Meringue Powder

4 cups powdered sugar

6 Tablespoons warm water 

Denna gång blev de vita kakorna något gulaktiga och fläckliga i färgen. De lila blev också lite missfärgade. Jag undrar om detta beror på att kakorna var för mjuka så att glasyren liksom sjönk in i kakan. Eller så kanske jag inte blandade glasyren tillräckligt länge.





Som sagt, med sugar cookies får man ha tålamod och pröva sig fram!
 
Jag tar gärna emot tips på bra recept!




lördag 15 september 2012

Pretty in Pink - rosa chokladbollar

Varför inte pimpa de gamla tråkiga chokladbollarna i en rolig färg!?
 
Till exempel rosa!!
 

Lägg riven kokos i en plastpåse. Förslutningsbara påsar är väldigt bra till detta. Finns t.ex. billigt på IKEA. Häll i ett par droppar färg. Jag använde mig här av AmeriColor Deep Pink.
 
Stäng påsen och "massera"och gnugga in färgen i kokosen. Det räcker inte att skaka runt utan man måste vara aningen hårdhänt här. Färgen vill gärna klumpa sig lite, knåda loss dessa klumpar.
 
Använd sen samma påse när du ska rulla chokladbollarna i kokosen. Släng i ett par bollar i taget och skaka sen runt, så täcks bollarna i kokos! 2 funktioner i en så att säga! Hur smidigt som helst.



tisdag 11 september 2012

Williams Sonoma

Min favoritaffär alla kategorier i USA när det gäller bakverktyg etc är Williams Sonoma. Det är inte det billigaste stället men de har så fina grejer, t.ex. vaniljextrakt av bra kvalitet, tyllar av märket Ateco som är suveräna och perfekta till cupcakes eftersom de är så stora, söta cupcake-kit m.m.

När jag surfade in på deras websida för att dregla lite över de fina sakerna såg jag att de nu fraktar till Sverige! Och just nu till halva fraktkostnaden!

Det är väldigt väldigt synd (men tur för min plånbok) att det inte går att beställa deras cupcake- och bakmixar!

Hur söta skulle inte dessa burkar vara på kökshyllan!

 

De har även cupcakemix från Sprinkles. Snyggaste cupcakestället med underbara cupcakes!



onsdag 5 september 2012

Cupcakes for men?

Män är generellt sett inte så mycket för sötsaker. Inte jämfört med flesta kvinnor i alla fall! Släng åt dem ett wienerbröd så är de nöjda! Därför är det ofta en chansning att göra cupcakes och ge bort till en man. Cupcakes är lite....för sött, för färgglatt och lite för strössligt för en man.
 
Här kommer en nedtonad, mananpassad cupcake - utan pastelligt, puttinuttigt konfettiströssel - brunt och vitt i all enkelhet. Men å så god!